Тренчев: Общата тенденция в страната е катастрофална
Тренчев: Общата тенденция в страната е катастрофална / снимка: Sofia Photo Agency

Общата тенденция в държавата е катастрофална, това заяви на извънредна пресконференция лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. Синдикатът излезе с обръщение към българските граждани.

В обръщението се казва още, че провежданата антисоциална политика на правителството е довела до ниски доходи и висока инфлация и “работещи бедни”. Посочено бе, че докато инфлацията в ЕС е в рамките на 3 процента, инфлацията в България вече надвишава 16 на сто и до края на годината се очаква да надхвърли 20 процента.

Д-р Тренчев отбеляза, че цените на хранителните продукти и стоките от първа необходимост са се повишили с 30 процента.

Той допълни още, че България е на последно място в Европа по доходи и предстои да обеднее с още 40 процента, което ще сведе нивото на доходите под прага на бедност.

В България вече няма социлано слаби, а работещи бедни беше категоричен д-р Тренчев.

В обръщението си КТ „Подкрепа” остро критикува и предстоящите изменения в Кодекса на труда. Според синдикатите те целят въвеждането на безконтролна експлоатация с премахването на контрола върху обема на извънредния труд.

Д-р Тренчев призова българското общество да прояви активна гражданска позицияq като обсъдят заедно проблемите и предприемат активни действия.