Токът поскъпва от 1 юли
Токът поскъпва от 1 юли / снимка: Guliver/Getty Images
Токът поскъпва от 1 юли, топлоенергията в повечето градове - също
73510
Токът поскъпва от 1 юли, топлоенергията в повечето градове - също
  • Токът поскъпва от 1 юли, топлоенергията в повечето градове - също

Топлата вода, парното и токът поскъпват от 1 юли, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Драстично е поскъпването на топлата вода и парното за абонатите в Русе, които ще трябва да плащат близо десет на сто по-скъпа топлоенергия. Клиентите на „Софиягаз" ще имат с повече от 11 на сто по-високи сметки за топла вода и парно.

Токът ще поскъпне навсякъде с около две на сто от средата на годината, въпреки че се очакваше комисията да намали цените минимално.

Първоначалните заявки на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране бяха за поевтиняване на тока със средно 0,66 на сто, но и за драстично поскъпване на парното, като на наякои места прогнозите достигаха за скок до 19 на сто.

В окончателните решения обаче парното не поскъпва толкова сериозно, но за сметка на това токът ще е по-скъп за всички абонати.

От утре в Габрово ще плащат по-скъпа топла вода с близо 7 на сто, в София увеличението е с близо шест на сто, а за абонатите в Пловдив, Варна и Враца - увеличението прехвърля пет на сто. Малко по-евтино парно могат да ползват хората в Плевен, Перник и Бургас.

Токът поскъпва с две на сто, въпреки очакванията за намаление. След като откриха дефицити в енергийната система на страната и задлъжнялост на Националната електрическа компания от близо 3 млрд. лева, от енергийния регулатор решиха да двигнат цените на тока за всички.

За абонатите на ЧЕЗ, който оперира в Западна България, токът ще бъде с близо три на сто по-скъп, като се отнася и за дневната, и за нощната тарифа.

От енергийната комисия са дали пример, че ако досега месечната фактура ни е била 49,99 лева, от утре ще бъде малко над 51 лева, като се отчетат особеностите на потреблението през деня и през нощта. Най-малко ще е увеличението за абонатите на ЕВН - под един процент, а за абонатите на Енерго про - дневната тарифа скача с 2,5 на сто, а нощната с малко над процент.

Цените на тока са определени за едногодишен период, въпреки че миналата седмица шефът на регулатора Боян Боев даде заявка, че цената може да скочи още от 1 октомври, а сметки да се правят на всеки три месеца, подобно на цените на природния газ, парното и топлата вода.

Единственото намаление е на цената на природния газ, който от 1 юли поевтинява с около две на сто.