Американската компания Тесла (Tesla), специализирана в производството на електрически автомобили, представи своя нов продукт - пикап Cybertruck с товароносимост 1,5 тона и цена над 40 000 долара. Събитието беше излъчено на уебсайта на производителя.

Tesla ще строи нов завод в Берлин

„Не прилича на никой друг“, заяви основателят на компанията Илон Мъск, представяйки машината с футуристичен дизайн.Според него новият пикап ще бъде сходен по функционалност с популярния бензинов модел Ford F-150. Според Мъск, новият камион е буквално непробиваем – за производството на вратите му се използва същата сплав, каквато и при създаването на космическите ракети SpaceX.
Капацитетът на Cybertrack е повече от 1,5 тона, той може да тегли ремарке с тегло до 6,4 тона. При различни нива на зареждане, вградената батерия ще издържи съответно 400, 500 и 800 километра. Зареждането може да се извърши от електрическата мрежа с напрежение 110/220 волта.

Porsche ще се бори с Tesla на пазара на електроавтомобили в САЩ

Най-евтиният модел на Cybertrack ще се продава за 39990 долара. Мъск беше категоричен, че камионът, използвайки електричество, което е по-евтино от другите горива, ще намали разходите за експлоатация от средно 780 долара на месец за традиционните бензинови модели до около 570 долара на месец.
БГНЕС