Таско Ерменков: Мариците са приватизирани явно
Таско Ерменков: Мариците са приватизирани явно / снимка: БГНЕС

Приватизацията на ТЕЦ „Марица Изток 1” и ТЕЦ „Марица Изток 3” не е скрита, а явна. Това заяви пред БГНЕС депутатът от БСП и енергиен експерт Таско Ерменков преди заседанието на комисията по енергетика в Народното събрание.

По думите му нищо не е скрито, а става дума за продажба на активи на съответните фирми и създаване на мощности, като в една от централите има все още българско участие на държавата, а в ТЕЦ „Марица Изток 1” собствеността е на някаква офшорна компания с неизвестни официално собственици, които държат немалък процент в нея. „Затова не смятам, че има елемент на скрита приватизация, тя си е явна. Става дума за частни фирми с тях са сключени договори”, заяви той.

Относно начина, по който са сключени договорите, Ерменков посочи, че може да се търсят някакви действия, включително и от прокуратурата срещу онези, които са ги подписвали навремето.

За ВЕИ, той посочи, че основната причина за състоянието на сектора е приетият през 2011 г. Закон за енергията от възобновяеми източници, който позволи през 2012 г. да се получи този бум от фотоволтаични други централи.

„Силно се надявам КЕВР да определя цените в съответствие със закона, но това не е въпрос от моята компетентност”, заяви той.

Източник: БГНЕС