Сърбия изхвърли Трейс груп, Световната банка е доволна
Сърбия изхвърли Трейс груп, Световната банка е доволна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Регионалният директор на Световната банка за Югоизточна Европа поздрави решението на сръбското правителство за прекратяване на договора с българската строителна компания „Trace Group Hold PLC” за изграждането на отсечка от Коридор 10.

Според Елен Голдстин благодарение на това решение „парите ще се използват по предназначение”, предаде Танюг. Тя припомни, че Световната банка е отпуснала средства на Сърбия и всеки един долар или евро трябва да бъде изразходван правилно.

Сърбия прекратява договора с българската фирма за строежа на Коридор 10

„Гражданите трябва да видят за какво са използвани тези пари и разбира се да видят построен път”, каза още Елен Голдстин и подчерта, че за международните финансови институции е много важно парите да се използват по един прозрачен начин.

„Радвам се когато недостатъчната ефективност и нередностите се посочват публично, какъвто е случаят с този договор и правителството предприема правилни крачки”, подчерта Голдстин.

Тя определи като най-сериозна инвестиция на СБ в Сърбия финансирането на Коридор №10. Сърбия е сред водещите държави в Западните Балкани и този коридор ще помогне за свързването в региона, което ще доведе и до по-добра връзка с Европа.

В края на юни 2014 г. „Трейс груп” получи поръчка за изграждането на околовръстния път около Димитровград, който е част от Коридор 10 и по този начин измести австрийската компания Алпина, която банкрутира през 2013 г. Срокът за изпълнението бе 450 дни, а стойността на поръчката 2,2 млрд. динара.

От околовръстния път на Димитровград до българската граница, „Трейс груп” трябваше да построи магистрала дълга 5,8 км и 7 моста с дължина от 20 до 500 м. Джурович уточни, че ресорното министерство и Световната банка, които финансират изграждането на тази част от коридора, ще помогнат след прекратяването на договора да се избере нов изпълнител. Той очаква строителството на тази част да приключи до края на 2016 г.

Източник: БГНЕС