Светла Бъчварова: Няма да има зърнена криза
Светла Бъчварова: Няма да има зърнена криза / netinfo
Хлебният баланс в страната е осигурен и зърнена криза няма да има. Това каза зам.-министърът на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова в Плевен.

Министър Бъчварова допълни още, че общата реколта от пшеницата, прибрана тази година е в размер на 2 200 000 тона и това ще гарантира задоволяването на нуждите на българското население, но няма да има възможност за износ на зърно. Според нея за момента няма основание да се предполага необходимост от внос на зърно, въпреки че 185 000 декара пшеница са изцяло унищожени от сушата.

Светла Бъчварова каза още, че 50 % от пропадналите площи с пшеница и ечемик в страната заради сушата се намират на територията на Плевенска област. 95 % от финансовия ресурс, необходим за обезщетяване на земеделските стопани в този регион вече е осигурен и до края на месец август всеки подал заявление ще може да си получи парите, допълни тя. Според зам.-министър Бъчварова, ако и през следващите две седмици високите температури се запазят, по-голямата част от площите засети с царевица също ще пропаднат.