Страните от ЕС искат по-малък бюджет на Общността за 2008 г.
Страните от ЕС искат по-малък бюджет на Общността за 2008 г. / netinfo

Правителствата на страните от Европейския съюз (ЕС) са поискали бюджетът на блока за 2008 г. да бъде съкратен до най-ниското равнище за последните десет години, става ясно от документ, получен от Ройтерс.

Посланиците на 27-те членки на ЕС, които са се срещнали през тази седмица, са подкрепили предложението бюджетът в размер на 121,5 млрд. евро да бъде намален с 2,1 млрд. евро до 119,4 млрд. евро или едва 0,95 на сто от брутния национален доход на ЕС - най-ниската стойност от средата на 1990-те години.

Много правителства от ЕС твърдят, че блокът трябва да прилага на практика думите си, като спестява средства в момент, в който страните членки са подложени на натиск да съкратят бюджетните си дефицити.

Очаква се представителите на националните финансови министерства да одобрят предложеното съкращение на 13 юли преди преговорите с Европейския парламент, посочва Ройтерс.

Най-голямото съкращение от близо 1,1 млрд. евро е предложено за разходите за регионално развитие и средствата за мерки за засилване на икономическия растеж, които възлизат на 49,1 млрд. евро. С тези средства се финансират основно инфраструктурни проекти в по-бедните страни членки.

Селскостопанските субсидии са намалени леко до близо 42 млрд. евро.

Разходите за администрацията на ЕС са съкратени с близо 100 млн. евро до 7,2 млрд. евро, поради което за институциите на блока може да стане по-трудно да наемат служители от новите страни членки, посочва Ройтерс.