Стоичков и проф. Биолчев в Български дивеч
Стоичков и проф. Биолчев в Български дивеч / netinfo

Христо Стоичков, Валентин Златев и проф. Боян Биолчев са сред учредителите на Асоциация „Български дивеч”, която беше създадена днес. Целта на новата организация е да подпомага държавата в борбата срещу бракониерството, опазването на дивеча, развитието на ловен туризъм и умножаване броя на дивеча.

Членовете на Асоциацията очакват да се засили и публично-частното партньорство в сферата на лова, обясни проф. Людмил Бояджиев, председател на Управителния съвет. Той подчерта, че с името и авторитета си учредителите гарантират, че тяхната асоциация няма да има нищо общо с нерегламентирана дейност.

Директорът на Националното управление по горите Илия Симеонов заяви, че държавата има нужда от подобно партньорство, защото няма финансова възможност да се справи с голяма част от дивечовъдните участъци.

В момента се съгласуват между ведомствата и нови текстове в Закона за лова, които предвиждат ловни участъци да се дават за стопанисване на частни фирми срещу инвестиции в съответните територии.

По данни асоциацията приходите от организиран ловен туризъм през миналата година са 1,5 млн. евро докато в Унгария за същия период те надхвърлят 60 млн. евро. Тези резултати може да се подобрят съществено, ако се направят значителни инвестиции, е позицията на учредителите.

Сред тях още са Тодор Батков, Росен Димов, Емил Димитров, Хараламби Анчев, Бисер Дачев, Тихомир Трендафилов и др.

Междувременно от Министерството на земеделието и горите съобщиха, че ловен сезон 2006 -2007 за прелетен дивеч може да бъде открит със седмица по-рано от предвиденото - на 12 август вместо на 19-ти. Такова предложение е дал Ловният съвет на земеделския министър. По правило сезонът се открива на 15-ти, но тази година тази дата е в работен ден, когато не се ловува освен от страна на чуждестранните ловци.