Следят плащанията и кореспонденцията на европейците в САЩ
Следят плащанията и кореспонденцията на европейците в САЩ / netinfo

Плащанията, извършени чрез банкови карти от европейци, пътуващи със самолет за САЩ, и електронната им кореспонденция ще може да бъдат проучвани от американските власти, съобщава британският всекидневник "Дейли телеграф", цитиран от Франс прес.

В началото на октомври ЕС и САЩ се договориха т.нар. "разширени данни" на пътуващите с въздушен транспорт да бъдат предоставяни на американските служби за борба срещу тероризма, припомня АФП.

Подписаното споразумение позволява на американските власти да проверяват транзакциите по кредитните карти на пътниците, ако бъдат използвани за резервация на билети. Ще се следят и имейлите, изпращани и получавани от пътниците, ако те предоставят на авиокомпанията своя електронен адрес.

Всяка авиокомпания е задължена да се съобразява с тези правила, ако иска да продължи да изпълнява трансатлантически полети, заявил за вестника говорител на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. На пътниците ясно е обяснено какви са изискванията.

Американското правителство поема ангажимента да следи как ще бъдат използвани личните им данни, и да контролира лицата, които ще имат достъп до тях, за да се избегнат евентуални злоупотреби.