Синдикатите на Летище София са против отдаването му на концесия
Синдикатите на Летище София са против отдаването му на концесия / Sofia Photo Agency, архив
Синдикатите на летище "София" са против отдаването му на концесия
88436
Синдикатите на летище "София" са против отдаването му на концесия
Синдикатите на летище "София" са против отдаването му на концесия
  • Синдикатите на летище "София" са против отдаването му на концесия
  • Синдикатите на летище "София" са против отдаването му на концесия

Синдикатите на Летище София се обявиха против отдаването му на концесия, а причината - това е неизгодно за държавата. Служителите вече веднъж излядзоха на протест и предупредиха, че обмислят още такива действия.

Подновяват процедурата за концесия на Летище София

Приходите от страната ни ще бъдат почти два пъти по-големи от концесионните такси, ако държавата продължи да експлоатира летище. Освен този аргумент Тодор Митов от Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" посочи и друг - при една концесия бъдещето на служителите става под въпрос.

Миналогодишните финансови показатели на летището за 154 млн. лева. За 35 години, колкото е времето на концесията, това прави малко повече от 5,4 млрд. лева.

"По нашите скромни изчисления, които са направени на базата на финансовите резултати на Летище София, драстично се разминават с прогнозните резултати на организираната и експертна група от г-н Московски. Тези милиарди може би ще отиват на друго място, извън България, но не и да останат за България, да плащаме с тях пенсии и осигуровки на хората, да правим инфраструктура", каза Тодор Митов.

Концесията на Летище София" била неизгодна за държавата?

"Както е направена инфраструктурата на Летище София. Има прокарано метро, има прокарани пътища. Към 800 млн. държавата е хвърлила за тези инвестиции, които сега ще ползва бъдещия концесионер", заяви още Митов.

Синдикатите са изпратили писма до премиера Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Ивайло Московски, но отговори така и не са получили.