Синдикати: Данък „вредни храни ще е пагубен за бедните
Синдикати: Данък „вредни храни ще е пагубен за бедните / ThinkStock/Getty Images

Предложеният от здравния министър д-р Петър Москов данък върху вредните храни няма да постигне нито една от декларираните цели, а ще окаже пагубен ефект върху най-бедните българи.

В това са категорични от КТ „Подкрепа," откъдето в свое становище подчертават, че начинът да се борим с вредните храни не е като ги облагаме с данък.

От Синдиката информират, че подобен данък е бил приложен в страни като Дания, която е една от най-бързо реагиращите държави по отношение на национална законодателство. В Дания обаче този данък е бил отменен поради пълната невъзможност да доведе до очаквания ефект.

От КТ „Подкрепа" дават за пример четиричленно българско семейство на медицинска сестра и рентгенов лаборант. Месечният доход на член от това семейство е от 320 лв.

И двамата родители в това семейство са медицински специалисти и знаят как да се хранят здравословно, но не биха могли да си позволят да консумират изцяло качествени храни, а въвеждането на подобен данък ще ги принуди.

Включването на бисквитите пък в този проект доказвало, че целта му е не друга, а допълнителното уязвяване на най-бедните групи от населението. От синдиката припомнят, че именно обикновените бисквити, които се произвеждат от бяло брашно и малко количество захар, са един от продуктите, които се използват за първото захранване с глутен на малките деца.