Руското правителство ще заделя ежегодно 1-3 млрд. долара за Далечния Изток
Руското правителство ще заделя ежегодно 1-3 млрд. долара за Далечния Изток / netinfo

Руското правителство ежегодно ще заделя между 1 и 3 млрд. долара за развитието на инфраструктурата в Далечния Изток, съобщи руският министър на финансите Алексей Кудрин пред журналисти.

“С японския финансов министър обсъдихме и развитието на Далекоизточния регион, нарастващото внимание на руското правителство към развитието на този район. Руското правителство ще заделя ежегодно от 1 до 3 млрд. долара за развитието на инфраструктурата на региона”, каза Кудрин в петък, коментирайки резултатите от двустранната му среща с японския финансов министър Коджи Оми в рамките на срещата на министрите на финансите на Г-8.

По думите на Кудрин руското правителство планира преди всичко да насочи средствата за развитие на енергетиката, транспортната инфраструктура и подобряване на живота на населението, за да могат повече хора да дойдат и да заработят в региона, съобщи БГНЕС.

“Казах, че планираме да проведем икономически форум за Далечния Изток и да привлечем нашите съседи в реализирането на инвестиционни проекти”, отбеляза Кудрин. По думите му планира се и съществена реконструкция на град Владивосток. Той съобщи още, че на двустранната среща е бил засегнат и въпросът за проекта “Сахалин-2”. “Руското правителство ще положи усилия за реализирането на този проект”, каза руският министър на финансите.