Русия и Турция подписаха споразумение за Турски поток
Русия и Турция подписаха споразумение за Турски поток / БГНЕС, архив

Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод по дъното на Черно море "Турски поток", предаде ТАСС.

Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на Русия и Турция - Александър Новак и Берат Албайрак, след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Отношенията между Анкара и Москва се подобряват, отчете Ердоган

Споразумението предвижда да бъдат прокарани две тръби от магистралния газопровод по дъното на Черно море. Те трябва да са готови до декември 2019 г., съобщи по-рано в понеделник президентът на руската държавна газова компания Газпром Алексей Милер.

Русия и Турция подписаха споразумение за "Турски поток"
netinfo

Преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят, уточни впоследствие руският енергиен министър Александър Новак.

Русия получи разрешение от Турция за строителството на "Турски поток"

Русия реши строи газопровода "Турски поток", след като през 2014 г. се отказа от алтернативния проект "Южен поток" заради изискванията на Европейския съюз той да отговаря на т. нар. Трети енергиен пакет, припомня ТАСС.

Русия и Турция подписаха споразумение за "Турски поток"
netinfo

Впоследствие обаче преговорите бяха преустановени, включително заради кризата в руско-турските отношения. Работата по "Турски поток" продължи с възстановяването на двустранните връзки.

Цената на проекта е изчислявана на 11,4 милиарда долара.

Турция ще получи отстъпка от цената на руския газ в рамките на проекта, съобщи Путин.

Ердоган: С Русия ще правим енергиен коридор за Европа

Двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала "Аккую", обяви Ердоган.

Турските селскостопански стоки ще бъдат допуснати до руския пазар, съобщи Путин.

Миналата година Турция изнесе в Русия такава продукция за 500 милиона долара. Русия обаче затвори своя пазар за турски плодове и зеленчуци след избухването на кризата в двустранните отношения в резултат на свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница през ноември миналата година.

Русия е готова да участва в търгове за изграждане и изстрелване на сателити за Турция, каза още Путин.

Източник: БТА