Ритон-ът на Община Пловдив вече празен
Ритон-ът на Община Пловдив вече празен / netinfo

Общината със сигурност ще се раздели с част от имотите на вече бившата си фирма “Ритон” и поне със 170 000 лева, дори да успее да си върне собствеността върху акциите, прехвърлени на 11 август на реститута Георги Върбанов. Разследване на Дарик установи, че складовата база на ул. “Арчарица”, в близост до Централни гробища, вече е обявена за принудителна продан в периода 15 август-15 септември по друго дело за обезщетение, водено от същия реститут.

От продажбата й той трябвало да получи близо 170 000 лева според съдебно решение по втори иск, този път срещу “Ритон”, за което Дарик съобщи на 24 юли. Продажбата от съдебен изпълнител е била насрочена, след като в 14-дневния срок от получаването на поканата за доброволно плащане на 30 юли сумата не е била изплатена. Принудителната продан е отложена по искане на самия Върбанов, което той мотивира с предстоящо споразумение с длъжника, обясни частният съдебен изпълнител Марияна Обретенова. Тя добави, че складовата база отдавна е поставена под възбрана за обезпечаване вземането на Върбанов.

Ставайки собственик на 100% от капитала на “Ритон”, като обезщетение по спечелено дело и срещу общината, реститутът вече няма интерес от принудителната продан, затова я спира временно. Ако общината обаче си върне собствеността върху ценните книжа след предприетите оспорвания на прехвърлянето им, процедурата отново ще бъде задвижена. В случай на неуспех, най-вероятно Върбанов ще претендира вместо “Ритон” тя да плати от бюджета вземането му от 138 240 лева, 25 000 лева за забава плюс лихвите за година и половина.

Към днешна дата, въпреки поисканите от общината запори на акциите и недвижимите имоти на фирмата, реститутът може да се разпорежда с част от имуществото й, предупреди председателят на Надзорния съвет на Пловдивската общинска агенция за приватизация (ПОАП) Дани Каназирева. Тя посочи, че общинските юристи отново са пропуснали да поискат запор на движимото имущество на “Ритон”, каквито са павилионите, и на 40-процентния дял на фирмата в “Хеброс 89”ООД, в чийто капитал са ресторант “Ловен парк”, кафе-сладкарницата “Римски стадион” на Джумаята и магазини до Втора поликлиника.

От “Хеброс 89” преди време са информирали общината, че имат решение на управителното тяло да разпродават имоти. Официално посоченият мотив е набиране на свеж капитал, тъй като фирмата се преориентирала към бизнеса с производство на енергия от възобновяеми източници. Уведомлението е пристигнало в общината малко преди да се развихри аферата с прехвърлянето на акциите на “Ритон”, научи Дарик.

Няма наложен и запор върху новите акции на “Ритон”, емитирани от реститута Върбанов преди четири дни, след трикратно увеличение на капитала. Това развързва ръцете му да ги прехвърли на трето лице и така дори и общината да успее да оспори вписването на новия собственик, ще се окаже с по-малко от 1/3 от капитала, каза председателят на Общинският съвет Йордан Кюмюрджиев.

Ако съдът признае джиросването на акциите на Върбанов, в бюджета няма да влязат планираните 2,3 млн. лева приходи от продажбата й чрез конкурс, а двамата кандидат-купувачи, чиито депозити от по 300 000 лева са блокирани в ПОАП от 17 месеца, ще предявят искове за щети и пропуснати ползи за милиони. През октомври се очаква Върховният административен съд да обяви окончателно кой е победителят в конкурса – строителният предприемач Стоян Сариев, предпочетен от Общинския съвет или класираният на първо място от комисията дистрибутор на “Булгартабак” Ангел Пепелечков.