Продадоха конфискувани биткоини за милиони в САЩ
Продадоха конфискувани биткоини за милиони в САЩ / снимка: Guliver/Getty Images

Службата на съдебните пристави в САЩ обяви в четвъртък четиримата главни победители в търговете, чрез които бе продадена конфискувана виртуална валута биткойн, предаде ТАСС.

Неподвластната на централизирано банково регулиране виртуална валута е част от конфискуваното от американеца Рос Улбрихт средство за разплащане, включително на наркотици.

За лотове "4000", "6000", "10 000" и "24 300" единици от виртуалната валута са платени общо 14,3 млн. долара. През юли миналата година на такъв търг калифорнийският инвеститор Тим Дрейпър изкупи почти 30 000 биткоина, конфискувани от сървърите на сайта на Улбрихт - „Силк роуд”. Тогава стойността им бе оценена на 19 млн. долара.

Работата на „Силк роуд” бе спряна в началото на октомври 2013 г. По данни на американските власти, чрез този сайт, пуснат в началото на 2011 г. в зоната на анонимната мрежа „Тор” (Tor), са продадени стотици килограми нелегални наркотични вещества, включително хероин, кокаин, екстази, ЛСД, марихуана за няколкостотин милиона долара. От услугите на този портал се възползват по това време хиляди наркодилъри. За извършването на сделка между клиентите се използват биткоини, които позволяват да се запази анонимност. Освен наркотиците, на сайта „Силк роуд” се е пазела информация за това как да се разбие банкомат, да се намери продавач на контрабандни стоки и нелегално оръжие, да се наемат хакери.

Според прокуратурата американецът Рос Улбрихт е заработил десетки милиони долари от комисиони. През май тази година той получи доживотна присъда за съучастието си във всички престъпления. Конфискуваните от него биткоини са били около 144 000 единици.

Silk Road (бел.ред. „Пътят на коприната”) бе спрян през есента на 2013 г. Рос Улбрихт бе арестуван на 2 октомври в библиотека в Сан Франциско.

Биткоините продължават да се използват по света. Много правителства отказват да ги признаят за валута, равностойна на контролираната от банките.

Източник: БГНЕС