При проектите за газови връзки има забавяне
При проектите за газови връзки има забавяне / снимка: БГНЕС

В момента няма намаление нито на налягането в газопреносната мрежа на страната, нито на обемите на доставени количества газ от Русия към нас, съобщи днес на пресконференция заместник-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов.

Той посочи, че и нашата страна също коректно изпълнява задълженията си по транзита на газ към други страни. Павлов обаче констатира сериозно забавяне по всички проекти за интерконекторни газови връзки. Забавянето е с от три до пет години, посочи той. Служебното правителство работи активно за изпълнението на тези проекти - по ОП "Конкурентоспособност" се предвижда изготвяне на предпроектното проучване по газовата връзка България - Сърбия, каза Павлов.

Той съобщи, че по трасето има сериозни археологически обекти и трябва да се намери решение за тях. Идеята е интерконекторът да може да доставя газ и в двете посоки - от страна на Сърбия от терминали в Хърватска, а от България - газ от мрежата на Южния газов коридор, уточни Павлов в отговор на въпрос. Активно се работи и по връзката България - Гърция, в момента се одобрява план на трасето в района на Кърджали, обсъждат се и различни варианти за напълване с газ на тази газова връзка, коментира Павлов.

Предстои да бъде завършено предпроектното проучване на газовата връзка България - Турция. Ние сме готови с това проучване, очакваме от турската страна стойности на цената на газа и на транзита, каза Павлов. За стойността на българската част на проекта Павлов каза, че има различни варианти, но стойността ще е със сигурност над 100 млн. евро.

И за турската, и за газовата връзка се търси финансиране, но при гръцката връзка има активни разговори за финансиране от ЕБВР, посочи Павлов. Не е спряло проучването за нефт и газ в Черно море, има само преоценка по отношение на количествата, но засега местният добив е от 5 до 10 процента и е крайно недостатъчен, коментира още заместник-министърът.

В газовото хранилище в Чирен има нагнетени 457 млн.куб. метра, запълването му все още продължава, но няма да може да се достигне до 100 процента от капацитета му, съобщи Павлов.

Източник: БТА