/ iStock/Getty Images
"На летището в Бургас през юни са посрещнати общо 47 211 чуждестранни граждани". Това каза Иван Иванов, председател на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК).

Бургас ще посрещне първите руски туристи

За сравнение през същия месец на 2020-а те са били 4476, а през юни на 2019-а - 315 578. Така данните за миналия месец отчитат спад от 85% спрямо юни на 2019-а. „През 2020-а от Чехия не сме посрещнали нито един турист заради затворените въздушни и сухопътни коридори.

През месец юни на 2021-а спрямо същия на 2019-а се наблюдава спад при чешките туристи от 71.70%. При Германия спадът е 93% спрямо юни на 2019-а година. При Словакия - 82.75%, а при Великобритания - 96%. Израел - спадът е 75.5%, а при Русия - 99.5%“, поясни Иван Иванов.

От направения анализ председателят на БРТК посочи, че се открояват както положителни, така и отрицателни тенденции. Първо, на няколко пазара се наблюдава ръст. Това са Великобритания, при която той е 8.78%, и Украйна – с 14.44%, като според Иван Иванов, добавяйки пристигналите украинци с автобуси и собствен транспорт, ръстът на този пазар става около 20%.

Повишение се наблюдава и при унгарските граждани. Междувременно обаче, на полския пазар през юни 2021-а спрямо юни 2019-а спадът възлиза на около 65%. „През месеците януари и април на тази година нямаше конкретна работа по пазари.

Започва проекта за жп връзка между гарата и летището в Бургас

Липсваше подписване на меморандуми и договори, както тогава направиха нашите конкуренти - Гърция и Турция. Не беше направена рекламна дейност по пазари. Безпокоеше ни липсата на указания по нашите посолства - със срещи и пресконференции за това, че страната ни е безопасна и са взети необходимите мерки за здравето на туристите“, допълни Иван Иванов.

Според него вече се забелязва проблясък на големите пазари като Румъния, Чехия, Германия и Русия. Той смята обаче, че такъв трябва да се отчете и на полския пазар. „Според нас ежедневно трябва да се публикуват конкретни съобщения за положителните промени по отношение на заболеваемостта, особено за районите на Варна и Бургас.

Трябва да се посочва с колко е спаднала заболеваемостта на 100 хиляди души население, както и колко области вече са в зелената зона. Това трябва да бъде ежедневен отпечатък във всички печатни и електронни медии - така ще спасим сезон 2021“, заяви председателят на БРТК.  
Агенция "Фокус"