Предложиха временни синдици в КТБ
Предложиха временни синдици в КТБ / снимка: БГНЕС

Фондът за гарантиране на влоговете в банките е подал молба до Софийския градски съд с предложение за назначаване на временен синдик на Корпоративна търговска банка, съобщава фондът.

Поради обжалването на акта на Българската народна банка за отнемането на лиценза на КТБ, производството по несъстоятелност на банката е спряно с определение на съда до приключване на административноправния спор. Продължилият няколко месеца спор
забавя откриването на производството по несъстоятелност на КТБ и води до намаляване стойността на активите на банката и съответно до намаляване размера на средствата, които ще се възстановят, посочват от фонда.

След като вчера са влезли в сила приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност УС на ФГВБ след проведен избор предлага на съда за временен синдик на КТБ да бъдат назначени Лазар Илиев и Росен Ангелчев, съобщава фондът.

Парламентът одобри влизането на временен синдик в КТБ

След като вчера са влезли в сила приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност от Управителния съвет на Фонда след проведен избор предлага на съда за временен синдик на КТБ да бъдат назначени Лазар Илиев и Росен Ангелчев, съобщава фондът.

Борисов: Спира разграбването на КТБ, държавата ще си върне парите

Предложените за временни синдици са включени в списъка, воден от БНБ и отговарят на изискванията на закона, посочват от фонда.

Лазар Илиев притежава многогодишен опит като юрист в банковата сфера. До предлагането му за временен синдик на КТБ той работи като главен секретар на Сметната палата, където преди това, между 2011 и 2014 г., е директор на дирекция "Административна дейност". От 2002 до 2010 г. работи в Централна кооперативна банка през последните шест години като член на Управителния й съвет и изпълнителен директор. В периода от 1993 до 2002 г. Илиев е главен юрисконсулт и директор на дирекция "Правна" в Първа инвестиционна банка. Преди това, от 1989 до 1993 г., е работил като юрист в управление "Правно" на БНБ. От 1988 до 1989 г. е бил стажант-съдия в Софийския окръжен съд.

Росен Ангелчев притежава богат опит като юрист. До предлагането му за временен синдик на КТБ той е държавен експерт в дирекция "Енергийна сигурност" в Министерството на енергетиката, където работи от началото на 2015 г. От 2004 до 2015 г. работи в Министерството на икономиката, където заема различни позиции. От 2002 до 2004 г. работи в АК "Балкан" (в несъстоятелност) първоначално като главен юрисконсулт, а впоследствие като ръководител направление "Задгранични представителства". Бил е помощник-синдик в БСИ "Минералбанк" (в несъстоятелност) през 2000-2001 г. Между 1997 и 2000 г. е главен юрисконсулт в Частна земеделска и инвестиционна банка (в несъстоятелност), а от 1992 до 1997 г. е юрисконсулт в Първа частна банка. Професионалната си дейност започва в Министерството на външните работи.