Парламентът одобри влизането на временен синдик в КТБ
Парламентът одобри влизането на временен синдик в КТБ / снимки: БГНЕС

Народното събрание одобри назначението на временен синдик в КТБ. Това се случи с окончателното приемане на промените в Закона за банковата несъстоятелност. За промените, съгласие по които парламентарно представените партии декларираха миналата седмица, гласуваха 88 народни представители, четирима се въздържаха, а гласове против нямаше.

Временният синдик ще бъде назначаван от съда по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете, а дейността му - наблюдавана от министъра на финансите. С новите текстове се дава възможност на синдика да иска прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. Той ще може да внася отменителни искове, с които да атакува сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания. Законът предвижда временният синдик да публикува ежеседмични отчети за дейността си. Временният синдик ще може да наеме специализирана компания, която да издири имуществото и да проследи трансакциите, извършени от банката, като така да осигури връщане на част от тези средства

Измененията бяха поискани преди седмица от премиера Бойко Борисов, а днес вече са факт с единодушната подкрепа на депутатите. Мотивите на премиера бяха, че активите на банката се разграбват и това трябва да се спре с временен синдик. След като съдът отказа да го назначи, депутатите промениха по спешност закона.