Предлагат еднократни добавки за деца с увреждания
Предлагат еднократни добавки за деца с увреждания / снимка: БГНЕС
Предлагат еднократни добавки за деца с увреждания и майки, отглеждащи деца от една до две години
63029
Предлагат еднократни добавки за деца с увреждания и майки, отглеждащи деца от една до две години
  • Предлагат еднократни добавки за деца с увреждания и майки, отглеждащи деца от една до две години

Еднократни добавки в размер на 50 лева ще бъдат отпуснати на семействата на деца с увреждания и на майките, които използват втората година от майчинството си, ако правителството одобри предложението на работната група към съвета за тристранно сътрудничество, което беше обсъдено и прието днес. В рамките на работната група представители на държавата, бизнеса и синдикатите се договориха за насочването на ресурса от близо 41 млн. лева към осигуряване на заетост за безработни, отпускане на добавка от 65 лева за хората, неполучили енергийна помощ през този сезон, както и за целогодишно функциониране на обществените трапезарии за социално слаби лица.

Вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова потвърди единствено мярката за обществените трапезарии и посочи, че на утрешното заседание на тристранния съвет ще станат ясни всички мерки.

Въпреки предложението на синдикатите за месечна добавка в размер на 50 лева за майките, които получават обезщетение за малко дете, партньорите в работната група са обсъдили еднократно подпомагане на тези майки с 50 лева. Това означава, че в края на април около 42 000 майки биха получили 290, вместо 240 лева. Още 23 000 семейства на деца с увреждания също ще могат да бъдат подпомогнати еднократно, със същата сума. Деяна Костадинова потвърди удължаването на срока за функциониране на обществените трапезарии, които трябваше да работят до края на март.

„Тъй като това е една мярка, която със сигурност ще обхване много широк кръг от хора, и то действително от най-нуждаещите се. Но нека оставим и за утре. Убедена съм, че ще ви бъде интересно да гледате НСТС”, обърна се към журналистите Костадинова.

По 65 лева добавка ще получат хората, които не са имали право на енергийна помощ за изминалата зима. Около половината от целия отпуснат ресурс ще се насочи към мерки за заетост, с акцент върху програмата „От социални помощи към заетост”, както и към безработните младежи и програмата за стартиране на самостоятелен бизнес. Това ще бъде първият спешен пакет от мерки, а при наличие на допълнителни резерви ще се набележат и други социални групи.