Посланик хареса Симитли за стокова база
Посланик хареса Симитли за стокова база / снимка: DarikNews.bg, Благоевград

Севернокорейски инвеститори имат намерение да направят в Симитли консервна фабрика. Това загатна по време на посещение в общинския център посланикът на Северна Корея у нас Зо Сунг Джу.

„Тук сме, за да затвърдим и задълбочим приятелските и икономически отношения между Северна Корея и България и българските общини”, каза Н.Пр. посланик Зо Сунг Джу. Делегацията от азиатската страна бе посрещната по стара българска традиция на площада пред Общинска администрация.

„Земеделие, туризъм и СПА-услуги са трите направления, които са приоритет в развитието и икономиката на община Симитли. През последните години инвестирахме значителни средства по европейските програми за създаването на една добра основа за развитие на икономиката, а именно инфраструктурата”, подчерта кметът Апостол Апостолов.

Посланик Зо Сунг Джу изтъкна, че в община Симитли има всички условия и дадености за изграждане на предприятие за преработка на селскостопанска продукция. Идея още на предшественика му била създаване на супермаркет за български продукти в Пхенян, която идея настоящият посланик е амбициран да реализира. „Интерес за изнесено производство в България и съответно директен експорт за Северна Корея е проявен от наши фирми”, коментира дипломатът.

Симитли се оказва изключително атрактивно място за създаване на депо за корейски стоки, които да търсят пазар в цяла Европа, стана ясно още от срещата в кабинета на кмета Апостолов. „Северна Корея е поела нов път в развитието си и комуникацията със света. До сега редица корейски стоки са изкупувани от икономическия гигант Китай и стигат до пазарите в целия свят като китайски продукти”, коментира севернокорейският посланик.

В неформален тон кметът на Симитли декларира готовност да осигури и сграда за преместване на посолството на Северна Корея в Симитли, в синхрон с политиката на правителството за децентрализацията на държавната администрация.

Градоначалникът Апостол Апостолов дари гостите с плакет на община Симитли, кукерска маска - емблема на общината в България и зад граница, и вино, местно производство на членовете на уникалната в света Винена партия.

Новини от Благоевград