Пламна ново огнище на заразен нодурален дерматит в Кърджалийско
Пламна ново огнище на заразен нодурален дерматит в Кърджалийско / БГНЕС, архив

Ново огнище на заразен нодурален дерматит по едрите животни възникна, второ поред, в Кърджалийска област. Преди три дни се появили симптомите при крава в частно стопанство в джебелското село Търновци.

Собственикът уведомил ветеринарния лекар, болното животно било изолирано. Екип на областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали посетил фермата и от кравата били взети кръвна проба. В последствие тя се оказала положителна, разказа директорът на Дирекцията д-р Георги Грозев.

Той също е бил на мястото на инцидента. Тази сутрин заразената крава и останалите животни - крава, юница и теле, са били умъртвени по хуманен начин и погребани.

Първи случай на заразен нодурален дерматит в област Кърджали

Това е второто огнище на заразен нодурален дерматит по животните в област Кърджали. Първото пламна в началото на юни в кирковското село Каялоба, където бяха унищожени 13 животни в частна животновъдна ферма.

А иначе продължават ваксиациите на едрите преживни животни в областта. На 100% са ваксинирани те в община Черноочене, над 90% са в общините Крумовград и Кърджали и в останалите четири общини - Джебел, Кирково, Ардино и Момчилград, са ваксинирани от 70 до 80% от едрите преживни животни, каза вчера д-р Георги Грозев. Той прогнозира, че до средата на следващата седмица ще приключи изцяло ваксинацията в цялата област.

Новини от Кърджали