Първи случай на заразен нодурален дерматит в област Кърджали
Първи случай на заразен нодурален дерматит в област Кърджали / netinfo

В кирковското село Каялоба пламна първото огнище  в Кърджалийска област от заразен нодурален дерматит по говедата. Днес екип на Областната дирекция по безопасност на храните е умъртвил по хуманен начин общо 13 животни, сред които 8 крави, 1 юница, 2 бичета и 2 телета, съобщи директорът на дирекцията д-р Георги Грозев. По думите му всички умъртвени животни веднага са били загробени, а стопанинът им ще бъде обезщетен.

Според д-р Грозев най-вероятно заразата се е пренесла в пограничната община от съседна Гърция. Въпреки, че не се осъществява движение на животни, самата погранична община бе рискова и под наблюдение, обясни д-р Грозев.

В селото всички останали говеда са ваксинирани. Извършва се и кръгова ваксинация в 30-километровата зона около огнището.

Сигналът за коварната болест дошъл от стопанин на ферма. Преди два дни той информирал ветеринаря на Кирково, че има болно животно и се съмнява за заразен нодуларен дерматит.  След преглед се установено, че клиничните признаци отговарят на заболяването. Изпратена е кръвна проба в лабораторията на Българската агенция по безопасност на храните в София, откъдето в сряда е потвърдено, че животното е болно заразен нодуларен дерматит. Д-р Георги Грозев подчерта, че стопанинът на умъртвените животни ще бъде обезщетен.

 

В цялата област ваксинацията срещу заразен нодуларен дерматит продължава. Частнопрактикуващите ветеринарни лекари ще работят и през почивните дни, каза още д-р Георги Грозев.