Пилотите на Луфтханза са призовани да стачкуват на 29 и 30 ноември
Пилотите на Луфтханза са призовани да стачкуват на 29 и 30 ноември / Guliver/Getty Images

Пилотите на Луфтханза бяха призовани от синдиката си Кокпит да стачкуват отново във вторник и сряда идната седмица, предаде ДПА.

Втора поредна седмица дейността на германския национален авиопревозвач ще бъде силно ограничена. По-рано тази седмица пилотите на Луфтханза стачкуваха от сряда до събота включително и бяха отменени близо 3000 полета. Един стачка струва на компанията милиони евро.

Това ще бъде 15-ата вълна на стачки от април 2014 г. За периода на тези протестни действия, чиято цел е да се окаже натиск върху ръководството на компанията в преговорите по заплатите, са били анулирани 9600 полета, а финансовите загуби се оценяват на 300 млн. евро.

Пилотите отхвърлиха поредното предложение на "Луфтханза"

Стачката може да бъде отменена, ако съдът по трудовите спорове я забранили, или пък авиокомпанията удовлетвори исканията на синдиката.

Кокпит, представляващ 5400 пилоти и помощник-пилоти, твърди, че Луфтханза от години отчита добри резултати и иска да постигне 22-процентово увеличение на заплащането със задна дата за пет години до април 2017 г.

Луфтханза предложи повишение от 2,5% годишно за шест години до края на 2018-а, което според профсъюза обаче на практика се равнява на замразяване на заплатите.

Източник: БТА