Пием повече безалкохолни напитки
Пием повече безалкохолни напитки / снимка: Sofia Photo Agency

Потреблението на безалкохолни напитки у нас продължава да расте. През първото тримесечие на тази година то е увеличено с 11 процента, което се равнява на 32 млн. литра повече от предходната година, сочат данните на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

При бутилираните води потреблението се е повишило с 12 на сто или 14 млн. литра повече от 2007-ма. Консумацията на натуралните минерални води е нараснала с 13 процента, а на водите, предлагани в обществения сектор в галони – с 7%.

Продажбите на газирани напитки са увеличени с 9 процента. Тава е с 10 млн.литра в повече спрямо 2007-ма. Засилен е интересът към напитките “лайт”, при които се отчита ръст от 18 процента. С 12 на сто е нараснала консумацията на напитки тип “кола”, а с 7 процента на напитките тип “портокал”. Увеличен е делът на продажбите на напитки в разфасовки от РЕТ по-големи от 2,0 литра.

При негазираните напитки с ниско плодово съдържание, разтворими и разреждащи се, потреблението за първите три месеца е нараснало с 6 на сто, като при тихите негазирани напитки увеличението е с 8 процента. Все повече фирми се ориентират към предлагането на продукти с плодово съдържание, на напитки с добавени витамини, а така също на плодови напитки, специално приготвени за деца.

С 17 процента е повишено търсенето на натурални плодови сокове и нектари. Това е с близо 3 млн. литра повече от предходната година и се дължи изцяло на продукти, произведени в България. В този сектор нововъведенията и разнообразието са най-големи. За първи път българска компания пусна на пазара плодови сокове, пълнени асептично в РЕТ опаковки.

В групите на напитките “студен чай” и “енергийни и спортни” увеличението за тримесечието е съответно 34 процента и 26 на сто. Голямото разнообразие и атрактивните цени на продукти, пускани на пазара от български производители, предизвикват повишения интерес към тези групи напитки. Те са с най-малък пазарен дял, но с най-изразена динамика на потребление.

Проучванията за първите три месеца дават основания за очаквано потребление в края на годината на близо 1820 млн. литра. Тази прогноза би означавала потреблението на глава от населението да достигне 240 литра или нарастване с 22 литра в сравнение с 2007 г.