Павлов: ВОРСКЛА вече доставя суровини на „Кремиковци”
Павлов: ВОРСКЛА вече доставя суровини на „Кремиковци” / netinfo

От тази седмица „Кремиковци” започва да изпълнява договора за ишлеме, подписан на 10 срещу 11 юли с украинската компания „ВОРСКЛА Стийл”, съобщи председателят на Федерация „Металургия” към КТ „Подкрепа” Людмил Павлов по повод вчерашното решение на Управителния съвет на комбината за признаване на подписания договор. До утре ще бъдат изплатени заплатите за месец май на всички работници в „Кремиковци”.

Според Людмил Павлов украинската компания вече доставя суровини на комбината за възстановяване на нормалната му работа и изпълнение на договора за ишлеме. По договор „Кремиковци” ще произвежда между 70000 и 90000 тона стомана на месец. До края на юли ще бъдат изплатени заплатите за юни и всички средства за храна, обясни Павлов с уточнението, че майските заплати, които се превеждат в момента, са осигурени от Управителния съвет на „Кремиковци”, а не от „ВОРСКЛА Стийл”.

Павлов се обърна към министъра на икономиката и енергетиката да спре да изнудва кандидат-собствениците на комбината за покриване на старите задължения на „Кремиковци”, които се остойностяват на 9 млн. лв. само към „Булгаргаз”.

Новият оператор трябва да сключи тристранно споразумение с доставчиците на суровини и с комбината, допълни Павлов. По думите му скоро започват разговори с Министерството на околната среда и водите за комплексното разрешително на „Кремиковци” и за нужните инвестиции по плана за жизнеспособност. Трябва да се вложат минимум 300 млн. евро в модернизацията на комбината, за да бъде спазен планът и да не се налага връщането на 450 млн. лв. държавен заем, обобщи синдикалният лидер.