Опозицията няма да атакува заема от 16 млрд. пред КС
Опозицията няма да атакува заема от 16 млрд. пред КС / снимка: БГНЕС

БСП няма да сезира Конституционния съд за ратифицирането на договора за заем на стойност 16 млрд. лева, подписан от кабинета "Борисов" и приет при спорни обстоятелства от 43-ото Народно събрание. Причината е отказът на АБВ и "Атака" да помогнат се необходимите подписи.Това съобщи председателят на БСП Михаил Миков в кулоарите на парламента, цитиран от БГНЕС.

За да се внесе конституционна жалба са необходими 48 подписа, а БСП разполага само с 39 депутати. Единственият подпис извън групата на БСП е от независимия депутат Велизар Енчев.

Мотивите и подписката беше предоставена от БСП на "Атака" и АБВ още преди седмици. При гласуването единствено "Атака" и БСП бяха против поемането на дълг за 16 млрд. лева, а лидерът на АБВ Георги Първанов отчете гласуването "за" на своята парламентарна група като грешка. Поради тази причина от БСП са предоставили подписката именно на тези две групи, които разполагат с по 11 народни представители. Нито една от тях обаче не е подкрепила подписката и опитът да се сезира КС пропада.