Обявиха „Кремиковци” в неплатежоспособност
Обявиха „Кремиковци” в неплатежоспособност / netinfo

Състав на Софийски градски съд обяви в неплатежоспособност „Кремиковци” АД. Открито е и производство по несъстоятелност на дружеството. Съдът е назначил и временен синдик.

След обявяването на "Кремиковци" в неплатежоспособност комбинатът продължава да работи, уточни юрисконсултът на "Кремиковци" Тодор Чобанов пред Дарик.

В „Кремиковци” все още не е получено решението на съда. Юристът на предприятието обаче поясни, че несъстоятелността също се обявява от съда в рамките на същото съдебно дело. Целта е в периода между обявяването в неплатежоспособност, което стана днес, и окончателното приключване на делото, ако е възможно да се спаси комбинатът от обявяване в несъстоятелност. Затова ще се напише оздравителен план, който ще бъде внесен в съда и съдът трябва да го одобри.

За синдик на „Кремиковци” е назначена Ана Миленкова, която бе предложена едновременно от фирмите кредитори „Руа инвестмънт трейдинг“ и „Пещоремонт”. Освен нея бяха предложени за синдици още Александър Георгиев, Светослав Бакалов и Веселин Банков.

Решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок и делото се гледа само на две съдебни инстанции. Съдебното решение има незабавно изпълнително действие и синдикът може да встъпи в длъжност още днес. А ако при обжалването съдът постанови друго решение и отмени сегашното, той трябва да сдаде управлението на комбината.

По принцип синдиците на обявени в неплатежоспособност фирми имат право да управляват предприятието, да разпродават негова продукция и имущество, за да покрият признатите от съда задължения, както и да сключват договори за произвеждане на продукция. Дали те ще имат право само да преподписват и одобряват документи или правомощията им ще са по-широки от това, решава съдът и това трябва да е определено в съдебното решение.

Според съдебното дело "Кремиковци" дължи 1,6 млрд. лева на „Руа инвест енд трейд инк” и още няколко фирми. В тази сума не се включват задълженията от 325 млн. евро към облигационерите.

Общото събрание на кредиторите на „Кремиковци” е насрочено за 26 септември от 10,30 ч., съобщи за Дарик адвокатът на фирма „Руа инвестмънт трейдинг” Николай Стойнов. За начална дата на неплатежоспособността на комбината „Кремиковци” в съдебното решение е определена датата 31 декември 2005 г.

„Синдик е Ана Миленкова и това е обявено в решението. Известна е началната дата на неплатежоспособността и първото събрание на кредиторите, както и това, че органите на „Кремиковци” АД са лишени от правото да управляват. Това право е предоставено на синдика”, каза Стойнов. Според него "след това решение "Кремиковци" е в несъстоятелност".

Решението на съда идва по-бързо от очакваното. Преди ден министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че в този случай държавата ще си поиска правителствената помощ от 430 млн. лв.

По думите отново на министъра тази съдебна процедура ще отвори възможността частният дял от предприятието да намери новия си инвеститор. Засега кандидати са бизнесмените Лакшми Митал и Константин Жеваго.

По време на днешната сесия на БФБ книжата на дружеството поевтиняха с 10.42% при средна цена от 2.22 лева за брой.