Обмислят улично осветление на слънчеви батерии в Русе
Обмислят улично осветление на слънчеви батерии в Русе / netinfo

Улично осветление със слънчеви батерии обмисля общината. Чуждестранна фирма, занимаваща се с внос на оборудване за улично осветление е направила предложение до Община Русе в русенското улично осветление да бъдат поставени фотосоларни лампи, съобщи зам.-кметът Орлин Лазаров.

Първоначално управата на града ще закупи няколко елемента за да се провери ефективността на този тип осветление. Според зам.-кмета предимствата на фотосоларното осветление е, че не се налага използването на скъпа електрическа енергия, няма полагане на подземни кабели за електропреносна мрежа и не се изгражда допълнителен часовник, който да включва и изключва лампите при изгрев и залез на слънцето.

„Чрез подобен вид осветление ние не само ще спестяваме средства, но и няма да се налагат ремонтни дейности заради аварии в мрежата”, коментира още Лазаров. Съоръжението представлява фотосоларен елемент, който зарежда акумулаторна батерия и така се задейства светодиода. Фотосоларните лампи светят дори и когато няма пряка слънчева светлина, което ги прави изключително подходящи за улично осветление.