Облагат онлайн залаганията с по-ниска ставка от другите хазартни игри
Облагат онлайн залаганията с по-ниска ставка от другите хазартни игри / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Облагат онлайн залаганията с по-ниска ставка от другите хазартни игри
53027
Облагат онлайн залаганията с по-ниска ставка от другите хазартни игри
  • Облагат онлайн залаганията с по-ниска ставка от другите хазартни игри

Онлайн хазартът ще се облага с по-ниска ставка от останалите хазартни игри. Това съобщи за Дарик министърът на финансите Симеон Дянков. Това означава, че печалбата на операторите, предоставящи възможност за интернет залози, ще се облага с по-малко от 15 на сто. Ставката върху печалбите на хазартните оператори е по-висока от ставката върху другите икономически дейности, която е 10%.

Дянков бе категоричен, че държавата трябва да събира информация за пристрастените към залозите играчи и да вземе мерки, така че те да не "съсипят" живота си и живота на семействата си.

От 1 юли и онлайн залозите ще бъдат регулирани като хазартни игри. От този момент ще започне и воденето на статистика за броя на зависимите от хазарт хора, като държавата ще предприеме мерки за ограничаването на възможностите им за достъп до хазартни игри. Според Симеон Дянков това е задължение, произтичащо от европейска директива. „Полезно е, както болниците събират профили на болестите на хората и би трябвало да ги събират в така наречения електронен здравен лист, така и тук трябва да се събира, защото това донякъде е и болестно състояние", каза вицепремиерът. На въпрос дали това не е вмешателство в личния живот, след като не зависимият ще търси помощ, а държавата ще следи за това, Дянков обясни: „Тук потенциално се съсипва не само животът на този човек, но и на семейството му, става въпрос за задлъжняване, така че това е правилната позиция и аз я подкрепям".

До месец ще бъдат готови промените в закона за корпоративното подоходно облагане, които ще определят как ще се облага интернет хазартът. За останалите хазартни дейности ставката е 15 на сто и е по-висока от ставката за печалбите от други икономически дейности, която е 10 на сто. „Същата база за облагане, но може би по-ниска ставка за онлайн залаганията от 15 на сто, но само за онлайн залозите", каза финансовият министър.

Средствата, събрани от данъка върху онлайн хазарта, ще бъдат предназначени за детско - юношески спорт.