НС върна възможността разрешение за постоянно пребиваване да получават чужденци, направили инвестиция
НС върна възможността разрешение за постоянно пребиваване да получават чужденци, направили инвестиция / снимка: БГНЕС

Парламентът върна възможността разрешение за постоянно пребиваване да получават чужденци, направили финансова инвестиция в размер от 1 000 000 лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок от минимум пет години. Това решиха депутатите при повторното приемане на промени в Закона за чужденците, който беше върнат с указ на президента, предаде БТА.

Поставено е условие за този 5-годишен срок влогът да не се използва за обезпечаване на други парични кредити от кредитна институция в страната.

Предвидени са по-благоприятни условия за получаване на българско гражданство от чужденци, увеличили инвестицията си до над 2 000 000 лева или е вложили не по-малко от 1 000 000 лв. в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Мотивите на президента да наложи вето на закона бяха, че няма гаранции, че законът няма да бъде заобикалян. В мотивите за ветото си Росен Плевнелиев припомня, че това не е нова разпоредба за българското законодателство, тъй като подобен текст е действал и до началото на 2013 г., когато е отменен по съображения за защита на националната сигурност. Специалните служби са предоставили данни за съществуващи практики за заобикаляне на закона.

Според Корнелия Нинова от "Коалиция за България" новите текстове, които са приети днес, ще позволят да не се заобикалят законовите разпоредби.