НС вдигна акциза на цигарите и течните горива за 2009 г.
НС вдигна акциза на цигарите и течните горива за 2009 г. / netinfo

НС увеличи акцизите за цигарите и течните горива за следващата година, като прие окончателно промени в закона за акцизите и данъчните складове.

Сега акцизът на цигарите е 37 лева за 1000 къса плюс 35% от продажната цена. Догодина той ще стане 40,50 лева за 1000 къса плюс 42 на сто от крайната цена. Целта е постепенно ставките в страната ни да се изравняват с минималните за ЕС. Три месеца гратисен период за продажба на цигари със стари бандероли, записаха депутатите.

Предвижда се лица, регистрирани по Закона за акцизите и данъчните складове, да бъдат освободени от акциз при изнасяне и изпращане за друга държава членка на Евросъюза на въглища и кокс, както и при износ на ток, природен газ и акцизни стоки, за които не се прилага режим "отложено плащане" на акцизите.

Юридическо лице или едноличен търговец, които не подадат акцизна декларация в предвидения срок, ще бъдат наказвани с имуществена санкция в размер от 500 до 2500 лева. За физическите лица – сумата е от 500 до 1500 лева.

Измененията са във връзка с поетите ангажименти на страната за достигане на минималните за Европейската общност размери на акцизната ставка за различните видове акцизни стоки.

Парламентът прие на второ четене и промените в закона за корпоративното подоходно облагане. Те предвиждат корпоративният данък да се преотстъпва за пет години на инвеститори, вложили над 10 милиона годишно или над 50 милиона лева за пет години. Става въпрос за инвеститори в селското стопанство, преработвателната промишленост, производството, високите технологии и инфраструктура.