Няма причини за предпразничен скок в цената на агнешкото
Няма причини за предпразничен скок в цената на агнешкото / снимка: БГНЕС
Няма причини за предпразничен скок в цената на агнешкото
79107
Няма причини за предпразничен скок в цената на агнешкото
  • Няма причини за предпразничен скок в цената на агнешкото

Не се очаква рязко поскъпване на агнешкото месо преди Великден. Това прогнозираха за Дарик фермери. Животновъдите обаче разкриха други хватки на пазара у нас. Често килограм месо, което се продава за крехко агнешко, всъщност е от доста по-старо животно.

Друга търговска практика е да се купуват по-евтино румънски агнета и да се колят в България, а след това да се продават като „прясно домашно месо". За сега килограм агнешко месо се търгува между 14 и 17 лева в различните градове в страната.

Борисов направи аналогия между родните агнета и германските мерцедеси

Няма причини за поскъпване на агнешкото месо дни преди Великден, обясни пред Дарик председателят на Националната асоциация за развъждане на българска млечна овца Симеон Караколев. „Изхождам от формулировката, че справедливата пазарна цена е тази, която даваме в момента. Не би следвало и няма на какво да се дължи рязък скок в цената на агнешкото, но най-същественото е да има активност у потребителите", пожела си той.

Българските яйца са сред най-евтините в Европа, не се очаква да поскъпнат

Какви са триковете на пазара и какво месо купуваме зад надписа на щанда „прясно и българско агнешко". „В магазинната мрежа клиентите да изискват информация за мястото, откъдето идва агнето, тъй като голяма част от агнета, които се продават в магазините, не са агнета, а са доста по-възрастни животни или пък не са агнета, а ярета или са агнета, но не български", каза Караколев.

Продължават и проверките на агенцията за безопасност на храните за качеството и безопасността на предлаганото на пазара месо за празниците.