Нови сертификати ще повишат качеството на услугите в туризма
Нови сертификати ще повишат качеството на услугите в туризма / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нови сертификати ще повишат качеството на услугите в туризма
58088
Нови сертификати ще повишат качеството на услугите в туризма
  • Нови сертификати ще повишат качеството на услугите в туризма

С въвеждането на нови сертификати за качество в туризма ще се повиши нивото на предлаганите услуги. Това коментира заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов, който участва в официалното представяне на заключителната фаза на проекта „Стимулиране на качеството и устойчиво развитие на туристическите предприятия", финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие".

Стандартите ще бъдат доброволни, като фирмите ще могат при желание да кандидатстват за тях. Тенденциите показват, че само добрите ценови нива не са достатъчни, каза Маринов. „Фирмите трябва да имат такива стандарти за качество, които ги отличават от техните конкуренти", коментира зам.-министърът и допълни, че това е практика в другите държави.

Той изрази надежда в рамките на година – година и половина стандартите да бъдат факт и да бъдат въведени от фирмите, които имат желание за това.

Иво Маринов обясни, че мотивацията на желаещите да го направят ще бъде чисто маркетингова от гледна точка на това, че при договаряне много от чуждите и българските контрагенти, а и самите потребители изискват съответните фирми да бъдат сертифицирани за гарантиране качеството на предоставяната услуга.

Ще бъде направен преглед какви са съществуващите сертификати, колко фирми са ги въвели, както и какви са желанията и нагласите в бранша за въвеждане на такива стандарти.