Нова идея: Крави, овце и кози без пастир - под ножа
Нова идея: Крави, овце и кози без пастир - под ножа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Kрави, кози и овце, които са с липсващи ушни марки или са на паша без пастир, ще се умъртвяват от ветеринарите. Такава промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност готви Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщава „Труд". Мотивът е превенция срещу нахлуващите смъртоносни болести по добитъка от Гърция и Турция. В момента в Турция има над 2000 огнища на шап, а в Гърция върлува заразен нодуларен дерматит, като заболяването стигна до Кавала. То води до треска, обриви по животните, спиране на млеконадоя.

Животните без ушни марки ще бъдат пращани директно в екарисаж. Ще се умъртвяват и тези с ушни марки, но пуснати на паша без пастир. Тяхното месо ще се дарява на Българската хранителна банка, ако проверката във фермата установи, че са клинично здрави.

На въпрос защо здравите животни, чиито собственици са ясни, също ще бъдат умъртвявани, от агенцията по храните обясниха, че целта на мярката е да дисциплинира фермерите.

"Трябва категорично да се прекрати безотговорното отношение на животновъдите. Безконтролното пускане на животните може да доведе до компрометиране на хранителната верига, защото може да влязат в контакт с болни животни", посочи в интервю за "Труд" изпълнителният директор на агенцията по храните д-р Дамян Илиев.

Ушната марка дава информация от коя ферма е животното, а с вкарването на номера й в информационната система на агенцията по храните може да се проследи срещу какви болести е имунизирано то, посочи още д-р Дамян Илиев. Ветеринарите няма да правят изключения и в случаите, при които ушната марка се е закачила за дърво и е паднала при паша. Мотивът е, че няма как да се докаже, че точно това се е случило.