/ Sofia Photo Agency, архив
От този петък започва изплащането на увеличените с 2,4 процента пенсии за трудова дейност, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ).
 
Актуализирането обхваща пенсиите, отпуснати до края на 2016-а година. Минималната пенсия за стаж и възраст при пълен осигурителен стаж вече е 180 лева, а социалната пенсия за старост е 121 лева.
 
От 1 юли: 180 лева е минималната пенсия

Спрямо тези нови размери са определени и новите размери на пенсиите, свързани с трудова дейност и на пенсиите, които не са свързани с труд - това са пенсиите за гражданска и военна инвалидност, социалната инвалидна пенсия и персоналната пенсия.
 
Парламентът прие на второ четене 200 лева да е минималната пенсия от 1 октомври

Максималната пенсия запазва стойността си от 910 лева, тъй като размерът й е обвързан с максималния осигурителен доход, който през 2017-а е 2600 лева.
 
От НОИ напомнят, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания, а хората могат да се информират за тях чрез електронната услуга през интернет страницата на института, или като поискат екземпляр, в съответното поделение на осигурителния институт.