/ БГНЕС
Парламентът одобри увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане 180 лв. от 1 юли и 200 лв. от 1 октомври.
 
С 202 гласа "за" Народното събрание прие единодушно на второ четене промените в Закона за държавното обществено осигуряване. Увеличението на минималната пенсия от 161,38 лв., каквато е в момента, на 180 лв. представлява увеличение с 11,5%, а увеличението от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври - с 11,1%.
 
Пенсионерските организации настояват за преизчисляване на пенсиите

В резултат от предложената промяна със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, тъй като те се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.
 
Кабинетът вдига социалната пенсия за старост

Парламентът отхвърли предложението на народния представител от ДПС Рамадан Аталай, който предложи размерът на минималната пенсия да бъде увеличен на 500 лева от 1 юли тази година. Беше отхвърлено и предложението на БСП минималната пенсия да стане 300 лева от 1 юли.