НЕК продавала електроенергия от студения резерв на ТЕЦ „Варна”
НЕК продавала електроенергия от студения резерв на ТЕЦ „Варна” / netinfo

Националната електрическа компания е продавала електроенергия от студения резерв на ТЕЦ „Варна” в нарушение на условията на приватизационния договор. Това каза председателят на Съвета на директорите на ТЕЦ „Варна” Ян Вавера и допълни, че ръководството на централата ще поиска тълкуване на приватизационния договор от Арбитражния съд на Българската търговско промишлена палата.

Причината е, че съгласно контракта централата е длъжна да предоставя резерв за компенсиране на аварии в мрежата и при екстремни метеорологични ситуации. Според Ян Вавера през зимните месеци НЕК е продавала електроенергия на други страни, след което санкционира ТЕЦ „Варна” за недостиг на въглищни запаси.

От ТЕЦ „Варна” оспорват и санкцията за непредоставена разполагаема мощност. "Във всички случаи, когато НЕК е поискала активиране на студения резерв, ТЕЦ „Варна” е предоставила исканото електричество.

НЕК използва своето положение, за да задържа средства, които трябва да плати за продадената от ТЕЦ „Варна” електроенергия. Тази сума е около 4 милиона лева ", твърди Вавера.

Други новини от Варна