НЕК има задължения от почти 2 млрд. лева
НЕК има задължения от почти 2 млрд. лева / снимка: БГНЕС, архив
НЕК има задължения от почти 2 млрд. лева
65144
НЕК има задължения от почти 2 млрд. лева
НЕК има задължения от почти 2 млрд. лева
  • НЕК има задължения от почти 2 млрд. лева
  • НЕК има задължения от почти 2 млрд. лева

Националната електрическа компания (НЕК) се намира в критично състояние, с 1,9 млрд. задължения, а от утре има опасност да се наложи тя да плаща и по 9000 лв. на ден, в продължение на месеци. Това съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев като посочи, че причината за това е, че днес изтича срокът за разделяне на електропреносната мрежа от системния оператор и това може да доведе до санкции от страна на Европейската комисия.

На този етап разделянето е невъзможно, защото по думите на министъра са налице недопустими забавяния от страна на предишното ръководство. Някой нарочно е целял да блокира системата, убеден е министърът.

Според Стойнев ще са нужни около три месеца, за да се изчисти този проблем. Дотогава обаче: „Ако има санкции от страна на Европейската комисия, НЕК ще трябва да плаща по наказателна процедура приблизително 300 000 лева на месец или 2000 минимални пенсии. Заради това, че някой нарочно е искал да блокира системата”, обясни той.

Енергийният министър съобщи и за злоупотреби в АЕЦ „Козлодуй”. Оказва се, че там са провеждани търгове без предварително обявена долна граница. „И така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. за Мвтч., а реално би следвало да бъдат 67 лева. Така определени фирми, търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения български гражданин”, каза Стойнев. 

Като скандал министърът определи, че на 17 април 2012 г. тогавашният председател на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг Валентин Николов е подписал договор с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов, според който последният има право да се разпорежда с 10% от дълготрайните материални активи на холдинга без да иска за това разрешение от директорите на дружеството.

„Такъв прецедент няма, това не се е случвало никога досега. На практика, това дава възможност на директора да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Затова искам да попитам дали бившият енергиен министър Делян Добрев е знаел, че Валентин Николов е подписал такъв договор и как изобщо е допуснал това да се случи”, коментира министърът.

Според Драгомир Стойнев системата наистина е била източвана затова и днес правителството изцяло променяло модела. По този начин системата щяла да заработи в интерес на българските граждани и българския бизнес.