Не е обсъждано орязване на броя на заплатите, получавани от полицаи и военни при пенсиониране
Не е обсъждано орязване на броя на заплатите, получавани от полицаи и военни при пенсиониране / снимка: БГНЕС, архив
Не е обсъждано орязване на броя на заплатите, получавани от полицаи и военни при пенсиониране
75575
Не е обсъждано орязване на броя на заплатите, получавани от полицаи и военни при пенсиониране
  • Не е обсъждано орязване на броя на заплатите, получавани от полицаи и военни при пенсиониране

Вариант да бъде намален броят на брутните заплати, получавани при пенсиониране на военнослужещи и полицаи, не е обсъждан. В това увери социалният министър Йордан Христосков след заседание на правителството.

В момента те получават до 20 заплати в зависимост от прослужените години. Според Христосков обаче конкретни възрасти за пенсия за отделните длъжности не са били обсъждани и допълни, че на този етап стана въпрос за предложения за реформи.

В аргументите си социалният министър посочи, че Европейският съвет препоръчва на България да осъществи реформи в областта на социалното осигуряване, като ограничи възможностите за ранно пенсиониране. Според анализа на Христосков в МВР и Министерство на отбраната възрастта за пенсиониране е изключително ниска заради изискването за 27 години общ осигурителен стаж, от които 18 години в рамките на тези ведомства.

Министърът обясни, че е обсъждано единствено задължително да има преходен период при реформа в условията.

„Онова, което беше обсъждано във връзка с евентуалното напрежение, че едно евентуално въвеждане на възрасти, които ще бъдат евентуално дускитирани впоследствие като диференцирани възрасти, беше, че задължително трябва да има някакъв преходен период, както имаше от 2003 до 2005 година, когато изискуемият стаж беше повишен от 20 на 25 години. Дали ще бъде три години, четири години или пет години този преходен период, в който ще запазват същите условия, тоест хората, които ще останат на работа в тази ведомства да се възползват от старите правила, това вече допълнително ще бъде уточнено в процеса на съгласуване", каза министърът.

Министърът беше категоричен, че не са обсъждани конкретни възрасти за пенсиониране, както и вариантът да се намали броят на заплатите при пенсиониране.