НАП създава мобилни групи за борба с ДДС измами
НАП създава мобилни групи за борба с ДДС измами / снимка: Sofia Photo Agency
НАП създава мобилни групи за борба с ДДС измами
21778
НАП създава мобилни групи за борба с ДДС измами
  • НАП създава мобилни групи за борба с ДДС измами

Мобилни групи за борба с ДДС измамите ще бъдат създадени в Националната агенция за приходите. Пред Дарик говорителят на данъчните Росен Бъчваров съобщи, че се създава и друг вид мобилна група, която ще следи информационната система на Агенция "Митници" и ще анализира данните за вноса, за да се предотвратят ДДС измами след обмитяването на стоките.

Към края на юли са събрани едва 37% от планираните постъпления от ДДС в бюджета до края на годината. По данни на финансовото министерство, приходите от ДДС са малко над 77% от тези през първите седем месеца на 2008 г. „Затова от агенцията за приходите създадоха мобилни групи за борба с ДДС измамите, които ще анализират фирмите, които искат регистрация по ДДС или вече имат такава", поясни Бъчваров и даде пример с фирма, която иска да си направи регистрация по ДДС: "Мобилната група ще анализира и преценява доколко някои фирми са създадени само за да извършват ДДС злоупотреби. По нейна преценка може да направи посещение в офиса на тази фирма".

Пилотният проект започва в столицата и ако даде добри резултати, ще бъде реализиран в цялата страна.

От приходната агенция са сформирали и мобилна група, която ще работи с данните от информационната система на Агенция "Митници". Нейната цел е да анализира данните за внесените в страната рискови стоки или да анализира вноса, осъществен от така наречените рискови фирми, и след това да извършва т. нар. физически контрол на вече въведените в страната стоки.

В началото на седмицата бяха създадени мобилни групи от данъчни, представители на МВР и Агенция "Митници", които следят вноса на плодове и зеленчуци. Инспектори от агенцията за приходите проверяват и тържищата за земеделска продукция.