Найденов няма да отстъпи за промяна на пенсионните правила за военните
Найденов няма да отстъпи за промяна на пенсионните правила за военните / снимка: БГНЕС
Министър Найденов няма да отстъпи за промяна на пенсионните правила за военните
67397
Министър Найденов няма да отстъпи за промяна на пенсионните правила за военните
  • Министър Найденов няма да отстъпи за промяна на пенсионните правила за военните

Военният министър Ангел Найденов няма да отстъпи от позицията си за промяна в правилата за пенсиониране на военнослужещи. Той посочи, че между него и социалния министър Хасан Адемов няма конфликт и предложенията да се промени нормата за получаване на пенсия в армията е едно възстановяване на справедливостта.

В момента право на пенсия имат тези военнослужещи, които имат 27 години стаж в системата и съответно навършени 52 и 54 години за редовия състав и военното командване. Според военния министър въведената от правителството на ГЕРБ норма е дискриминация и заедно с групата на БСП предложиха да отпадне задължението за навършени години. Така право на пенсия ще имат всички униформени, които отговарят на едно-единствено условие – да имат 27 години стаж, от които две трети действително прослужени като военни.

Вчера социалният министър Хасан Адемов поиска въвеждането на пенсионна възраст и за полицаите, които останаха привилегировани при мандата на ГЕРБ, а военните да останат с непроменена норма при правото на пенсиониране. Военните министър обаче каза, че това е неприемливо.

„Нямам спор и конфликт с министъра на труда и социалната политика. Не разбирам в някои случаи упорството, с което един експертен състав се опитва да постави знак на равенство между условията за служба във въоръжените сили и всички останали категории труд. Те някак удобно забравят, че за военнослужещите имат ред ограничения и че срещу тези ограничения държавата дава други права", каза Найденов.

И напомни, че искането за промяна няма да утежни бюджета и много малко военнослужещи биха се възползвали от новите правила за пенсиониране, защото никой няма да иска да взема два пъти по-малко пари, ако напусне системата.