Над 3000 машини ще чистят пътищата през зимата
Над 3000 машини ще чистят пътищата през зимата / снимка: БГНЕС
Над 3000 машини ще чистят пътищата през зимата
68256
Над 3000 машини ще чистят пътищата през зимата
  • Над 3000 машини ще чистят пътищата през зимата

Областите са подготвени да се справят с почистването и поддържането на пътищата в зимни условия и тази година снегът няма да ни изненада. Това заяви регионалният министър Десислава Терзиева. Режимът за зимно почистване на пътищата се въвежда от 15 ноември, а за рисковите отсечки и проходи на страната  - Петрохан, Шипка, Предела и участъци от високопланинските пътища в Смолянско, вече е в сила. Първият сняг се очаква на 22 ноември.

15 области в страната са напълно готови, за да посрещнат зимните условия. По думите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева останалите 8 също ще се справят с почистването на първия сняг, но има трябва да попълнят запасите си с още ресурси. Министър Терзиева уточни, че страната е готова и първият сняг няма да ни изненада.

"Създадена е пълна организация за зимно поддържане на републиканските пътища. Фирмите разполагат с достатъчни количества сол, пясък и химикали, за да посрещнат първия сняг, който се очаква на 22 ноември. Над 3000 снегопочистващи машини са осигурени за почистване на 20 000 километра републиканска пътна мрежа. При тежки зимни условия има възможност за осигуряване на допълнителна техника", каза министърът.

Най-назад в подготовката за зимното снегопочистване за областите Плевен, Хасково, Благоевград и Перник. Денонощна информация на пътната обстановка хората могат да получат от Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура" на телефон 0700 130 20.

От МВР съветват шофьорите да подготвят своите автомобили като сменят летните гуми със зимни и напомнят. От ведомството напомнят, че стартира акция „Зима", при която ще се проверява готовността на автомобилите за зимните условия.