Над 15 000 км пътища стават платени
Над 15 000 км пътища стават платени / БГНЕС, архив

Над 15 хил. от общо 20 000 км републикански пътища в страната стават платени след въвеждането на тол системата.

Освен за магистрали, първокласни и второкласни шосета, вече ще се плаща електронно и за част от третокласните. С тол налога ще се таксуват само камионите, които се движат както по аутобани, 7000 км първокласни и второкласни трасета, така и по между 7000 и 8000 км третокласни. Само по 4000 км у нас коли и тирове ще се движат безплатно.

Планират по-високи глоби за коли без винетки

Първоначалните плановете предвиждаха електронното събиране на пътни такси да е само за магистралите и първокласните пътища. Вчера обаче стана ясно, че тол такси ще се събират и за тежкотоварни коли, които се движат по участъци от трети клас, по които се минава транзитен трафик.

Това обясни за „Монитор" инж. Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура". Той добави, че общо отсечките от трети клас са 12 хил. километра, а цялата републиканска пътна мрежа е 20 хил. км.

Павлова ни благодари, че сме изрядни с винетките, гастарбайтерите шмекеруват

Лазаров даде за пример третокласния път Радомир- Гълъбово, по който минават тирове към ТЕЦ-овете в енергийния комплекс „Марица-изток".

Напълно безплатни ще останат около 4000 км от републиканската пътна мрежа. За тях няма да се плаща нито тол такса, нито винетка. Пътни такси няма да се плащат за участъците, по които има само локален трафик, обясни още инж. Лазаров. Там, където не се плаща тол такса, няма да се плаща и винетка.

Третокласните пътища, които ще бъдат безплатни, ще са и забранени за камиони, обясни регионалния министър Лиляна Павлова, след редовното заседание на Министерския съвет.