Министърът за Брекзит: Ще отхвърлим всеки опит за забавяне на излизането ни от ЕС
Министърът за Брекзит: Ще отхвърлим всеки опит за забавяне на излизането ни от ЕС / БГНЕС, архив

Британското правителство ще отхвърли всеки опит да се пренебрегне резултата от референдума за напускане на Европейския съюз или неоправдано да се забави процесът на излизане от ЕС, заяви министърът, отговарящ за Брекзита, Дейвид Дейвис, цитиран от Ройтерс.

"Възложената ни задача е ясна и ние ще отхвърлим всеки опит да се отмени резултатът от референдума, всеки опит за нередно забавяне на процеса или за задържане на Великобритания в ЕС през задната врата от онези, които не харесаха отговора, даден им на 23 юни", каза Дейвис в парламента.

След Брекзит: Гражданите на ЕС ще могат да останат във Великобритания

Британското правителство заяви, че провеждането на второ гласуване в парламента за излизането на страната от Европейския съюз би било неприемливо, но законодателите ще имат своята роля при внимателното обсъждане на този процес, предаде Ройтерс.

"Разбира се, че парламентът ще обсъжда и разглежда внимателно процеса, докато той тече. Това е абсолютно необходимо и правилно. Провеждане на второ гласуване, тоест на втори вот, който да оспори желанието на британския народ, е неприемлива стъпка", заяви пред репортери говорител на премиера Тереза Мей.

Брекзит предизвиква увеличаване на ксенофобските престъпления

Самата Мей, която е на посещение в Дания, изрази надежда процесът по излизането на Великобритания от Европейския съюз да протече гладко. Пред журналисти тя посочи, че очаква да успее да гарантира законовите права на пребиваващите вече във Великобритания граждани на Европейския съюз, стига и британските граждани, живеещи в Европа, бъдат третирани по същия начин.

Тереза Мей: Няма да има внезапен Брекзит

Тя отново изтъкна, че ще задвижи процедурата за излизане от Европейския съюз не по-късно от края на март 2017 г., и заяви, че се надява споразумението за периода след Брекзита да бъде зряло и в духа на сътрудничеството, като "между близки приятели и съюзници".

Обявиха кога ще задействат процедурата за излизане на Великобритания от ЕС

Датският премиер Ларс Льоке Расмусен пое ангажимент да работи за "приятелска раздяла" между Великобритания и Европейския съюз и изрази увереност, че всички пречки пред това ще могат да бъдат преодолени по време на преговорите за Брекзита.

Източник: БТА