Брекзит предизвиква увеличаване на ксенофобските престъпления
Брекзит предизвиква увеличаване на ксенофобските престъпления / Thinkstock/Getty Images

Съветът на Европа изрази тревогата си относно нарастващия процент расистки престъпления, извършени във Великобритания през последните години, като добави, че поради Брекзита се наблюдава и значително увеличение на ксенофобските настроения в страната.

В доклада, изготвен от Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) към съвета, който се базира на информация до март тази година, се изтъква "значителната употреба на нетолерантност и "езика на омразата" в политическия дискурс на Великобритания с фокус върху имиграцията".

Британски депутат: Могат ли берачите на ягоди да използват мобилен телефон?

"Нищо чудно, че расистките нападения нарастват толкова рязко по същото време, в което наблюдаваме тревожните примери на нетолерантност и "език на омразата" във вестниците, онлайн пространството и дори сред политиците", коментира председателят на ЕКРН Кристиан Олунд. "Очевидно Брекзит доведе до повишаване на ксенофобските настроения, което трябва да накара британските власти да вземат мерки, посочени в нашия доклад", добавя още той.

В шокиращия резултат от референдума Великобритания гласува през юни отделянето си от Европейския съюз. Тогава в кампанията за напускане на ЕС беше поставен силен акцент върху настоящата мигрантската криза и необходимостта от възвръщане на контрола върху британските граници.

Обявиха кога ще задействат процедурата за излизане на Великобритания от ЕС

Освен "нетолерантността", промотирана от Партията за независимост на Обединеното кралство", в доклада е включена и критика към бившия премиер Дейвид Камерън по повод изказването му през юли 2015 г. относно "пълчищата" от мигранти, опитващи се да стигнат до Англия.

Великобритания трябва да свърши много работа, преди да започне развода си с ЕС

Освен отрицателните критики обаче, ЕКРН отправя и няколко похвали към британското правителство за "като цяло доброто законодателство против расизма и расовата дискриминация в страната". Тя визира Закона за равенство и новите мерки за действия срещу престъпленията от омраза, както и значителните усилия за насърчаване на правата на ЛГБТ в Обединеното кралство.

Източник: БГНЕС