Милер: Договорите за газ за България от 1 януари и за Южен поток не са свързани
Милер: Договорите за газ за България от 1 януари и за Южен поток не са свързани / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Милер: Договорите за газ за България от 1 януари и за Южен поток не са свързани
58618
Милер: Договорите за газ за България от 1 януари и за Южен поток не са свързани
  • Милер: Договорите за газ за България от 1 януари и за Южен поток не са свързани

Договорите за доставки на природен газ за България от 1 януари и за българския участък от газопровода „Южен поток" не са свързани. Това заяви ръководителят на „Газпром" Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите на Милер по отношение на цените на природния газ „тази година вече бяха направени всички необходими промени в договора".

Позицията, че няма връзка между договорите за доставка на синьо гориво и за строителството на „Южен поток", изразена от шефа на „Газпром" Алексей Милер, е в противовес с казаното от българското правителство. На заседанието на кабинета на 7 ноември бе прието решение, че България може да се включи в изграждането на газопровода „Южен поток", ако цените за доставка на руски природен газ за 2013-та година удовлетворяват дружеството „Булгаргаз" . Тогава енергийният министър Делян Добрев бе упълномощен да разреши на Българския енергиен холдинг да приеме окончателното инвестиционно решение при изпълнение на това условие, обвързано с цената на природния газ.

По-късно самият министър Добрев обясни, че страната ни се бори за по-голяма отстъпка от 11 на сто, която бе договорена за периода от 1 април до края на годината.