Лиляна Павлова иска по-солени глоби за каране без зимни гуми
Лиляна Павлова иска по-солени глоби за каране без зимни гуми / снимки: БГНЕС
Лиляна Павлова иска по-солени глоби за каране без зимни гуми
82716
Лиляна Павлова иска по-солени глоби за каране без зимни гуми
  • Лиляна Павлова иска по-солени глоби за каране без зимни гуми

По-сериозни санкции при липса на зимни гуми на леките автомобили и грайферите на тежкотоварните превозни средства поиска министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Зимните гуми не са задължителни по закон, единственото правило е грайферът на гумата да е под 1,6 мм. Въпреки това обаче министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова поиска санкции, ако шофьорите на леки автомобили нямат зимни гуми.

Над 3200 снегопочистващи машини ще поддържат пътищата през зимата

„Това е огромен проблем, който срещаме. Това са и дебатите, които ще проведем следващата седмица с инж. Лазар Лазаров, разчитайки на решението на парламента, защото ние считаме, че трябва да има по-сериозни санкции за тези, които не спазват изискването, което е в цяла Европа, да се кара със зимни гуми, за леките автомобили, и когато се изискват вериги, те да са налични”, коментира министър Павлова.

Тя допълни, че предстои дебат за глобите. „За леките автомобили, това, което предстои да дебатираме, с народните представители, е глобата, ако нямат винетка, както и ако нямат зимни гуми. Има две хипотези на разглеждане. Едната е да се изискват зимни гуми в периода ноември - март, като задължителни през цялото време. Втората хипотеза е да се изискват зимни гуми само при зимни условия. Нашето мнение е, че по-добрият вариант е да се изискват зимни гуми от ноември до март”, заяви Павлова.

Лиляна Павлова иска посолени глоби за каране без зимни гуми
netinfo

Тежкотоварните превозни средства пък трябва да бъдат със съответната дълбочина на грайфера. От Агенция „Пътна инфраструктура” са предложили в доклад до премиера тя да бъде увеличена, защото те при завъртане или обръщане създават произшествия и невъзможност да се почисти.

Павлова уточни, че се предвижда да им бъдат правени проверки на границата.