Либия никога не е искала опрощаване на дълга
Либия никога не е искала опрощаване на дълга / netinfo

Либия никога не е поставяла пред българската страна въпроса за опрощаването на дълга й. Това съобщиха специално за Дарик радио от Министерството на финансите. Към днешна дата цялото задължение на Джамахирията е над 56,6 млн. щатски долара, в това число над 20 милиона щатски долара е главницата.

Дългът на Либия към България е формиран в периода между 1984 и 1989 година, когато действа дългосрочна спогодба за сътрудничество между двете страни. По времето на социализма български фирми участват в изграждането на различни обекти в Джамахирията. Български строители са участвали в строителството на 14 поликлиники, изграждали са и са поддържали летища, „Булгаргеомин” е проучвал и разработвал две петролни находища.

До 1991 година Либия е погасявала редовно задължението си към нашата страна. При преминаването към пазарна икономика и последвалата приватизация на държавните фирми започва спорът между двете държави по дълга – дали той е към предприятията, които са работили там, или към България. Въпросите за начините на изплащането му са поставяни на всички междуправителствени икономически комисии.

Последното заседание е проведено през ноември 1999 година. През 2002 година за последен път се е събирала и постоянната българо-арабско-либийска комисия по финанси, на която също е поставен въпросът за изплащане на дълга. За миналата година се подготвяше провеждането на междуправителствена комисия, която така и не се осъществи.

На нея е трябвало да се подпишат няколко документа. Либия е предлагала сред документите да се включи меморандум за разбирателство в здравната област, както и споразумение за квалификацията на работници и размяна на работна сила.