Куюмджиев: Експерти не посочиха текст от еврозакон, който погазваме за Южен поток
Куюмджиев: Експерти не посочиха текст от еврозакон, който погазваме за Южен поток / снимка: Sofia Photo Agency

Експертите от Брюксел така и не могат да посочат конкретен текст от нормативен акт, с който нарушаваме европейското право заради "Южен поток". Това заяви пред Дарик депутатът от енергийната комисия Явор Куюмджиев, който участва от българска страна в среща с европейски експерти у нас.

Според депутата, въпреки че тонът на срещата е бил изцяло експертен, чиновниците от Европейската комисия са дали само политически аргументи против газопровода, а не експертни или юридически - на принципа "черни сте, защото сте черни". Куюмджиев бе категоричен, че ще настоява пред изпълнителната власт дейностите по проекта да продължат максимално скоро.

Депутатът обясни, че евроекспертите са били на ниво началник отдел на Главна дирекция "Енергетика" и нейни сътрудници. Основният въпрос за българската страна в срещата е бил да разберем те какви притеснения и съмнения имат за нарушаване на европейското законодателство. "За съжаление не чухме нищо конкретно. Или за щастие, тъй като нашата теза, че не нарушаваме нито един европейски регламент, нито една европейска директива, се оказа вярна. И това стана категорично ясно в процеса на срещата", каза народният представител.

С желанието си да обяснят българските представители са изложили позицията си и са поискали да им кажат конкретен текст, с който ние нарушаваме някой текст на директива или какъвто и да е друг европейски закон и не са получили такъв конкретен текст, каза Куюмджиев. Накрая на разговора българските представители отново са заявили, че очакват от евроекспертите техни писмени предложения, които ако почиват на някаква здрава логика и юридически смисъл, ще бъдат приложени в родното законодателство.

На въпрос дали европейските експерти са обяснили от какво се притесняват по проекта, Куюмджиев отговори: "Тяхното притеснение е, че евентуално в бъдеще нещо би могло да бъде нарушено. Защо ние дефинираме морски транспортен газопровод, като той не бил в обхвата на третата газова директива. Но това, че го няма, не значи, че ние не сме прави да го идентифицираме, защото не се касае само за Южен поток. Представете си, че след няколко години някоя компания реши да докара от Азербайджан през Грузия и Черно море газ - отново изпадаме в същата хипотеза. Това е, което тях под някаква форма ги притеснява, въпреки че съществуват четири газопровода, свързващи Северна Африка с ЕС, които са абсолютно идентични на този, който ще свързва Русия и България. И на нашия въпрос "Защо там не натискате толкова", не получихме отговор".